Jigs och reklamkassetten från Mariann

Musik ska byggas utav glädje. Men musik behöver marknadsföras för att nå ut. Det visste man när skivbranschen var som hetast. Inte minst på Mariann.

Vi skriver året 1975 och skivaffärer är en het kanal för att få ut musik till konsumenterna. Skivbolagen har säljare som åker ut och smörjer handlarna och reklammaterialet flyter i floder i branschen.

Givetvis vill inte Bert Karlsson och hans skivetikett Mariann vara sämre (snarare tvärtom, kan man ana). En, om vi förstått saken rätt, återkommande variant på marknadsföringen är att skicka ut kassetter med smakprov från den aktuella utgivningen. Dessa formaterades som radioprogram, med en sorts programledare som lotsade mottagaren genom de olika artisternas kommande LP-skivor.

För oss som gillar Jigs är det förstås en höjdare att få höra John-Olof ”Jota” Thorén, sångare i bandet, som introducerar den reklamkassett från 1975, som vi har i åtanke.

Men Jota är inte långvarig. Efter en kort hälsning från honom lämnas fokus över till den som presenterar Marianns skivskörd för skivhandlarna. Lyssna och förundras.

https://soundcloud.com/sunkit/promokassett-fran-mariann-1976-med-john-olof-thoren-i-jigs

Tack

Stort tack till vår salige välgörare Peo Berghagen som hade vett att samla på sådana här saker och dela dem med oss.

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

2 svar på “Jigs och reklamkassetten från Mariann”
  1. Jag undrar om inte inspelningen är från 1975, då de skivor som presenteras släpptes det året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + sju =