Kategorier
Artiklar

Jag rappar för rappets skull – sunkadelisk hiphop

Hiphop är en svår genre. Många har ansett sig kallade, väldigt få har varit utvalda. Här börjar Sunkits vandring bland sunkadelisk hiphop.

Det är hög tid att damma av området sunkadelisk hiphop. Ämnet är stort, inom denna genre finns det många sätt att trampa klaver. Framförallt har hiphopen haft en särställning som den ”balla ungdomsmusiken” under en period så lång som dryga 40 år. Är det rap, så är det automatiskt ungdomligt.

Det är lite som att kalla in Staffan Hildebrand. Resultatet behöver inte bli bra.

Ungersk hiphop mot krig

Först ut i Sunkits exposé över hiphop som kandiderar till att kategoriseras som sunkadelisk hiphop är den ungerske rapparen Tamás Deák (född den 31 maj 1976), även känd under sitt artistnamn Speak.

Hur är det ungdomen brukar säga? Fett! Åtminstone är det engelska uttalet ganska tjockt.

Speak: Stop The War (2003)

Speak och hans ”Stop the War” blev hans enda claim to fame, men låten – och kanske framförallt videon – från 2003 blev ändå viral. Och så pass mycket av ett household name att hela konceptet parodierades av Saturday Night Live så långt efter originalet som 2017. Imponerande!

Saturday Night Live: World Peace Rap (2017)

MC Tim, kung av rim

Men inte behöver man gå utanför vårt lands gränser för att hitta ”fet” hiphop, eller i det här fallet; riktig tunn sådan. Flera svenskar hade gjort skämtsamma flörter med rap på svenska före Tim Wolde (född 14 juli 1975), men sannolikt var han som MC Tim först ut med att på allvar lanseras som en svensk rappare som rappade på svenska. Redan när han 1989 släppte singeln ”Jag är def” var det få som kunde hålla sig från skrattparoxysmer, men det är å andra sidan svårt att bli pastor i sitt eget pastorsämbete. Eller ”kung av rim”, som MC Tim själv diktar på skivan.

MC Tim: Jag är def (1989)

Senare har Tim Woldes förstlingsverk lyfts upp för sin egenskap som banbrytare, och han medverkar på Dogge Doggelitos album ”Superclasico” från 2007.

Det finns all anledning att återkomma med fler exempel på sunkadelisk hiphop. Utöver de artister som faktiskt velat skapa hiphop, så finns det ju en enorm skörd med underhållare, dansband, politiker och andra som utgått från att ”rap är ju enkelt, det är ju bara att prata till en takt”.

Länkar

Tack

Tack till Andreas Tottie och Fredrik af Trampe.

Denna artikel är uppdaterad och något omskriven från sin första version, publicerad den 4 maj 2009.

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Ett svar på ”Jag rappar för rappets skull – sunkadelisk hiphop”

Jisses, så trött! Jag orkade inte höra igenom hela… Jodå, ganska fett, ungefär som i pizza-reklamen: '-Fett me fibrer!' Vilket ju låter mycket aptitretande 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 + 12 =