Idag är det 100 år sedan primadonnan Git Gay föddes. Gör plats för champagne!
Under flera decennier var Git Gay en av våra största primadonnor – en larger-than-life-blandning av Anita Lindblom och Zarah Leander. Hon var sin egen lyckas smed, gjorde mycket av sitt material själv och lämnade en imponerande förmögenhet efter sig.
Vem var hon?
Första tiden på musikkonservatoriet
Git Gay föddes som Birgit Agda Holmberg den 13 juli 1921 i Karlshamn. Föräldrarna ville att hon skulle satsa på musiken och bli konsertpianist. Hon utbildade sig på musikkonservatoriet i Malmö, nuvarande Musikhögskolan i Malmö. Den här bakgrunden hörs genomgående i Git Gays brokiga karriär – hon hade definitivt sångröst nog att bära hennes svansföring.
Scendebut på sommarrevy
En artist bör ju ha ett namn som går att minnas och som sticker ut, så ganska snart blev Birgit kort och gått Git. Efternamnet Holmberg bör ha hängt med åtminstone vid scendebuten 1947, då som primadonna på sommarrevyn på Victoriateatern i Malmö. Året därpå uppträdde hon på Gröna Lund i Stockholm och därefter var det dags för Karl Gerhards revy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Det ska också ha varit Karl Gerhard som myntade hela artistnamnet – Git Gay.
Framgångsrikt 50-tal
Det gick bra för Git Gay och 1950-talet kantades av en lång rad framgångsrika revyer och föreställningar, hos Nils Poppe och dennes kompanjon Albert Gaubier i Malmö, hos Hagge Geigert i Uddevalla och hos Kar de Mumma i Stockholm. Hon medverkade också i många filmer, ibland fanns hon med i rollistan i flera filmer under ett och samma år.
Git Gay Show på 60-talet
Men 1960 kändes tiden rätt för en egen show. Git Gay Show intog Lorensbergsteatern, med dansgruppen Gits Gayshor och inspiration från Las Vegas och Paris stod hon för något nytt i Sveriges nöjesliv – konsten att gå ett steg längre. Kanske hade hon skrivit under på Yngwie Malmsteens ord:
Less is more – how can that be? It’s impossible. More is more!
Yngwie Malmsteen
Det skulle komma att bli tjugo egna revyer på Lorensbergsteatern. Ibland repriserades föreställningarna också på Hamburger Börs eller Berns i Stockholm.
Sex, synd och skatter
Man kan säga att det fanns två huvuddrag i Git Gays revynummer. Dels det som anspelade på hennes roll som femme fatale – hon sjunger ofta både till och om ”karlarna” i publiken, och deras förmodade åtrå till henne och inte huskorset därhemma – dels samtidspolitiken. Kupletter om en tids politik – och politiker – har förstås åldrats snabbt, men det som finns bevarat på skiva skvallrar åtminstone om att Git inte var helt nöjd med de svenska skatterna.
Slutar på topp, men i sorg
Git Gay var aktiv länge. Hon gjorde sitt sista framträdande 1991, i en föreställning som sändes i Sveriges Television från det kära Lorensberg. Men de sista åren var av allt att döma ingen dans på rosor. Först dog dottern Camilla Carp (1955–1983) och sedan maken Lennart Carp (1918–1991).
Git Gay – i passet Birgit Carp – avled själv den 1 juli 2007 i Malmö och hon är gravsatt i Engelbrektskyrkans kolumbarium i Stockholm.
Diskografi
- Får jag be om lite mera romantik / Det är så tungt att ta’ farväl (Odeon 1949)
- Jag är så bekymrad för männen / Charlotta (Odeon 1950)
- Med glimten i ögat / Där de stora torskarna gå (Odeon 1950)
- Du har nåt visst / Hand i hand med dej (Odeon 1954)
- Git Gay Show (Aubergine Records 1976)
- Primadonna (Aubergine Records 1977)
Filmografi
- Lattjo med Boccaccio (1949)
- Spöke på semester (1951)
- 91:an Karlssons bravader (1951)
- Det var en gång en sjöman (1951)
- 69:an, sergeanten och jag (1952)
- Blondie, Biffen och Bananen (1952)
- Skrattbomben (1954)
- Kvinnodröm (1955)
- Far till sol och vår (1957)
- Flottans överman (1958)
- Lejon på stan (1959)
- Bara en kypare (1959)
- Oss atomforskere imellom (1961)
- För tapperhet i tält (1965)
- Salta gubbar och sextanter (1965)
- Pappa varför är du arg – du gjorde likadant själv när du var ung (1968)
- Duvslaget (1995)
Länkar
- Gaby Wigardt: Den sista primadonnan, Svenska Dagbladet den 2 juli 2007
- Tony Kaplan: De ärver Git Gays miljoner, Kvällsposten den 23 november 2007