Fasse

Han höll huvudet högt, Fasse från Norrköping. Men det var inte musiken som skulle göra honom känd utanför bygden. Det var istället en patenterad flaggstång.

Thomas Sanvik föddes den 22 februari 1955. Och där Thomas växte upp – på Rösgången i Norrköping – fanns i slutet av 50-talet så många Thomas att man var tvungen att hitta sätt för att separera de olika barnen från varandra. Thomas Sanvik blev av okänd (även för honom själv) anledning Fasse i kvarteret.

Och så har det varit sedan dess. Namnet Fasse satt fast.

Efter grundskolan började Fasse att arbeta på Riksbyggen; något som ska visa sig vara ett av flera viktiga steg i Thomas liv.

I början är det musiken som lockar mest. Fasse skriver låtar och skickar dem till olika skivbolag. Bert KarlssonMariann nappar och Thomas Sanvik åker till Skara för att spela upp sitt material. Men valet faller på jämngamle Paul Paljett – som Fasse lärde känna under lumpen – och Fasse blir kvar i Norrköping.

Men drömmen lever och 1976 ger den tjugoettårige Fasse ut singeln Ny atmosfär. Kaxigt nog låter han b-sidan prydas av låten Talangen. Ingen tvekan om vem som är Kejsare av Peking.

Utanför Norrköpings gränser tycks dock detta gå obemärkt förbi.

Fasse försöker igen; nu med singeln Karnevalen / Årets grej, som kom 1984. Fortfarande ingen reaktion utanför Norrköping.

Däremot leder Fasses ivriga uppfinningsrikedom och möjligheterna på Riksbyggen till att Thomas Sanvik en dag är mer att betrakta som uppfinnare än som musiker.

Thomas Sanvik innehar ett antal patent och har på senare tid nått uppmärksamhet för sin uppfinning den automatiska flaggstången. Den har visats upp i TV och Thomas har registrerat patent i runt tjugo olika länder.

Två singlar. Där slutade det för artisten Fasse. Det kan tyckas att vi ägnar honom oproportionerligt stor uppmärksamhet, men faktum är att detta ringa musikaliska livsverk är väl värt att äga och ägna sig åt.

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 1 =