Åke Strömmer och Mucho Gusto

Glömde Sveriges Radio att Stim-anmäla Radiosportens signaturmelodi, Mucho Gusto? Eller var det Stim som glömde att betala ut ersättning till upphovsmannen? Mycket var fortfarande oklart när Sunkits Henrik Martinell pratade med Åke Strömmer.

Baaaaa-ba-ba-ba-ba-ba-baaa… Ba-ram-bam-baaaaaam!

När jag intervjuade radiomannen Åke Strömmer (1936-2005) år 2001 spelade jag upp introt av Mucho Gusto med Percy Faith i luren för honom och frågade vad det var för låt (ja, jag tyckte det var roligt då).

– Ja, det måste varit inledningen till Flottarkärlek med Snoddas, för han kom på 50-talet och det låter 50-tal om det.

Spelade lite till.

– Slutar du där, så är det där Percy Faith och den heter Mucho Gusto och den har blivit signatur till Sportextra och har varit det i 40 år, för Sportextra fyller 40 år just nu.

– Den som kom på det var den likaledes pensionerade Lasse Gurell, som i många år var producent för Svensktoppen. Han hittade den där på en grammofonskiva och Sportredaktionen – på den tiden var det Lennart Hyland och Lars-Gunnar Björklund – de tyckte att den var så bra så de tog den.

Det galopperande instrumentala stycket skrevs av den kanadensisk-amerikanske populärkomponisten Percy Faith och har hörts i varje Sportextra sedan 1961. Vi återkommer dit senare.

Åke Strömmer, då? Han gick via lokaltidningen Västernorrlands Allehanda till Sveriges Radio och Dagens Eko innan han hamnade på Radiosporten, där han också var chef i åtta år. Så här berättar han själv om hur han började med radiosport och blev en av Hylands pojkar.

– Det berodde faktiskt på IFK Luleå, deras fotbollslag.

På slutet av 50-talet var Åke stationerad på SR:s lokalradio. Luleå gick till allsvenskt kval i fotboll.

– Vi kom på att vi skulle göra egna fotbollsreferat när de åkte ner till Jönköping och skulle kvala in och då sa Lennart Hyland först att ”näää, det har jag inte tid att göra” och förutsatte att han själv skulle göra det.

Men chefen i Luleå tyckte att Åke Strömmer skulle göra det.

– ”Jahaa, vad blir det av det då?”, sa Hyland. Och på den vägen är det. Jag gjorde det där referatet och det blev väl lite godkänt då. Så jag gjorde en del idrott i radio under de åren jag bodde i Luleå, säger Åke.

Sedan hamnade han på alltså Radiosporten, där han gjorde sig känd som en snabbpratare – som samtidigt vårdade språket. 1980 fick Åke Strömmer Stora Journalistpriset med motiveringen:

Mästerliga direktreferat präglade av inlevelse, kunskap, humor och berättarkonst.

Åter till radiosportsignaturen Mucho Gusto. Han som skrev musikstycket, Percy Faith, gick bort 1976. Under intervjun berättar Åke Strömmer i förbifarten att Sveriges Radio under några år skulle ha glömt rapportera till Stim (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) att låten spelats. Eftersom låten spelas nästan minst en gång om dagen året runt så var det rätt många minuter som missades att rapporteras, vilket i sin tur var en del missade intäkter för verkets rättighetsinnehavare. Å andra sidan var detta kanske inget som Percy Faith själv märkte av i kassan?

Hur som helst. Enligt Åke Strömmer skulle denna långa miss till slut ha uppdagats hos Sveriges Radio, vilket ledde till att Percy Faith – eller mer troligt hans efterlevande – lite oväntat fick en stor klumpsumma pengar från Stim för de missade åren.

”Stämmer det här?”, undrar säkert både du och jag.

Jag kontaktar Stim och ber att få anekdoten bekräftad eller dementerad.

Svaret från presstalespersonen: ”Jag fick din fråga och tyvärr kan vi inte ge ut information om våra medlemmars ekonomi eller utbetalningar.” Skickar samma fråga med mejl till fler än tio SR-kollegor på Radiosportens redaktion, men ingen vet. Jag ringer och sms:ar den pensionerade sportjournalisten Tommy Engstrand – djurgårdare, god vän och före detta radiosportkollega med Åke Strömmer – om frågan. Han har inte hört talas om historien med klumpsumman.

– Tyvärr inte. Det var ju mycket snack om den där låten, den har ju verkligen gått hem. Det gick nån story om hur Sveriges Radio hade kommit över den, men det som du nämner där har jag inte hört, säger Tommy.

Jag lyckas inte få anekdoten varken bekräftad eller dementerad. Det lutar åt att någon får gräva vidare i den frågan.

Fortsättning följer? Ja, faktiskt redan i denna artikels extramaterial: Extramaterial om och med Åke Strömmer (och Tommy Engstrand).

Foto

Omslaget till Mucho Gusto. Åke Strömmer på omslaget till sin LP Ett axplock ur programmet bra och dåliga dålisar.

Läs mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + 5 =